Trega Home Trega Home
Trega Home
Български English Deutsch Русский
Търси
продукти  |  за нас  |  партньори  |  сертификати  |  полезни връзки  |  контакти



  Новини
»
 Още

»
 Още


Уеб дизайн
РЕГУЛАТОР НА ОБОРОТИ
ЗА АСИНХРОННИ ДВИГАТЕЛИ
ЧЕСТОТНИ ПРЕОБРАЗУВАТЕЛИ  
начало » продукти

Честотни преобразуватели

 

Електрическата енергия е енергия позволяваща преобразуването с висок КПД. Рационалното  използване води до значителна икономия в парично изражение. Честотните преобразуватели превръщат всеки трифазен стандартен мотор в задвижване с променливи обороти. Честотното регулиране на оборотите на ел.моторите намира приложение в текстилната, хартиената индустрия, подемните машини, хранително-вкусовата промишленост, дори и в перални машини.

Чрез задвижване с ЧП е възможно регулиране скоростта, въртящият момент, посоката, стартирането и спирането на стандартните асинхронни или синхронни променливотокови двигатели.

 

 

Предимства:

1. Енергоспестяване

2. Удължен живот на механичното оборудване

3. Намаляване пусковия ток

4. Елиминира трептенето на напрежението

 

 

Дебита на помпи и вентилатори може да се променя по няколко начина: чрез дроселиращи клапи, байпаси или други подобни. Това означава значителна загуба на енергия.

Регулирането на дебита на помпи и вентилатори чрез трифазни асинхронни мотори и честотни преабразуватели е алтернативното решение. Това решение икономисва енергия, съответно-пари

При намаляване на дебита чрез редуциране на оборотите се пести енергия. Едно наполовина намаляване на оборотите води до намаление на консумираната мощност около 80% !

Броят на полюсите е заложен конструктивно. Един мотор свързан към мрежа 50Hz и с 4 полюса, се върти с 1500 оборота в минута. Двуполюсен мотор ще се върти с 3000 оборота в минута и т.н.

Честотният преобразувател изменя не само честотата, но и приложеното към мотора напрежение. Чрез това се осигурява необходимият момент на вала на двигателя без да се стига до прегряване. Изходната честота не зависи от честотата на мрежата и може да бъде както по-голяма, така и по-малка от нея. Т.е. скоростта на двигателя може да се регулира както под синхронната, така и над синхронната. Честотата и напрежението не са ограничени и асинхронния мотор може да се пуска и ускорява от неподвижно състояние.

Една принципна схема:

Изправител: Посредством 6 диода при трифазния ЧП се получава напрежение с константна честота. Постоянното напрежение се натрупва върху кондензатори (около 800VDC). Освен това кондензаторите поемат и излишната енергия. Тя се генерира от мотора когато голям махов момент трябва да се приведе към неподвижно състояние. При големи спирачни моменти се използват подходящи транзистори и спирачни съпротивления.

Инвертор: Състои се от 6 тиристора преобразуващи междинното постоянно напрежение в регулируемо напрежение и регулируема честота за управление на мотора. Това се осъществява обикновено чрез широчинно-импулсна модулация.


   
   

 

продукти  |  за нас  |  партньори  |  сертификати  |  полезни връзки  |  контакти
      © Трега ООД   |   4001, Пловдив, ул."Атон" № 20   |   trega@plov.net